Bloemen op antieke tegels
BLOEMEN OP TEGELS
Vele antieke tegels met bloemen zijn ons bekend. Prachtige exemplaren uit de zestiende tot het einde van de zeventiende eeuw uitgevoerd in hoofdzakelijk kleuren en heel soms een vroeg exemplaar in alleen blauw. Deze tegels zijn gedurende de periode van 1610 tot 1680 in massa geproduceerd. Het merendeel ontstond tussen 1630 en 1670 maar tussentijds lieten ook rond het begin van de tweede helft van de zeventiende eeuw de fraaie enkel in blauw gepenseelde exemplaren zich steeds meer vertegenwoordigen.
Voorbeelden van planten en bloemen werden door de keramisten gebruikt uit de Nederlandse in zwart-wit uitgevoerde gravures uit de florilegia uit de jaren negentig van de zestiende eeuw die tevens als plantenboek voor tuinliefhebbers diende. Er werd veel onderzoek gedaan naar planten en bloemen door het beroemde humanistische driemanschap; Rembertus Dodonaeus, Carolus Clusius, en mijn verre voorvader Matthias de L’Obel (Lobel), of Lobelius, in de laat zestiende eeuw. Lobelius eerste werk, de tweedelige Plantarum seu stirpium historia, verscheen in 1576 bij Plantijn in Antwerpen. Als lijfarts van het prinselijk paar aan het hof in Delft droeg hij zijn werken op aan de prinses van Oranje. Ook in Engeland kreeg hij de aanstelling als botanicus en lijfarts van Jacobus 1. Vele illustraties uit zijn boeken en album onder de titel Plantarum seu Stirpium Icones, zijn overgenomen en op de antieke tegels met bloemen terecht gekomen.
Maar bloemrijk als wij zijn als Nederlanders, zijn er vele tegels met bloemen –net als bij de tegels met vogels die samen gebruikt werden op de wand- in ‘creatieve fantasie’ gedaan en niet meer als soort juist te determineren. Echter doen ook deze uitvoeringen niets af aan de decoratieve vormgeving in het vlak 13 x 13 cm, het betoverende kleurgebruik en de artistieke penseelvoering. En ach… dan vergeven wij het hun dat op enkele tegels met een tulp met zijtakjes en blaadjes (!) ook nog eens twee vergeetmenietjesachtigen hangen… Naast het feit dat sommige tulpen zijn geschilderd met een bolletje tussen steel en tulp, een soort ‘vruchtbeginsel’ dat de tulp in werkelijkheid niet heeft maar wel decoratief staat. De determinatie van de soorten is gedaan naar de geschilderde bloem. De bijbehorende bladvorm is soms goed, maar nog vaker geheel onjuist.
Tegel met een man bij een bloem. 17e eeuw
Aardbei 17e eeuw (fotoalbum)
Tegel met aardbeiplant. Ca. 1900
Tegel met een man die een bloem boven zijn hoofd draagt, een tulp. In zijn andere hand houdt de man mogelijkerwijze
een bloembol vast. Dat zou een tulpenbol kunnen zijn. 1e helft 17e eeuw.
Vooral bolgewassen op antieke tegels
Zoals eerder gezegd zijn bloemen veelvuldig afgebeeld op 17e eeuwse tegels. Ella B. Schaap heeft veel aandacht besteed aan het determineren ervan in haar fraaie boek "Bloemen op tegels in de Gouden Eeuw". Ze geeft soms met stellige zekerheid aan om welke bloemsoort het gaat, hetgeen ze dan doet met begeleiding van een gravure ter ondersteuning van haar conclusies. Maar soms was ze ook gedwongen bloemsoorten te benoemen vanuit haar vrije gevoel. En dan loop je het risico je al snel op glad ijs te begeven want soms prutsten de tegelschilders maar wat aan en dan wordt het moeilijk om een eerlijk oordeel te geven om welke bloemsoort het nu precies gaat. Als veldornitholoog en botanicus heb ik in mijn werkzame leven bij Staatsbosbeheer veel te maken gehad met vogels en vegetatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mijn interesse voor antieke tegels vooral ligt bij tegels met afbeeldingen van geschilderde flora en fauna.
In deze vertelling komen ruim 200 bloemtegels aan bod die voor zover als dat mogelijk was op soort zijn gebracht. Globaal kan worden gesteld dat het grootste deel van de voorstellingen van bloemen op 17e eeuwse tegels bolgewassen betreft. Het kan toeval zijn maar bolgewassen stonden met name in de 1e helft van de 17e eeuw enorm in de belangstelling. Denk maar eens aan de tulpenmanie waar een aantal mensen rijk van is geworden maar ook velen aan de bedelstaf heeft gebracht. Tulpen, kievitsbloemen, keizerskronen, turkse lelies, irissen, narcissen en rozen komen veel voor als voorstelling. Bloemsoorten die al vroeg in de 16e eeuw in de Nederlanden zijn geïmporteerd uit vreemde landen. Voor de inheemse wilde flora had men in de 17e eeuw maar weinig aandacht. Waarschijnlijker is echter dat men er in die tijd nog maar weinig van afwist. Met als conclusie: op 17e eeuwse tegels staan maar weinig wilde planten afgebeeld. Maar het kan natuurlijk zijn dat het grote aantal tegels wat nu in de categorie bloemen onbepaald is afgebeeld op termijn wel kan worden gedetermineerd door de vondst van nieuwe gravures e.a.
Akelei 17e eeuw (fotoalbum)
Anemoon 17e eeuw
Twee uiterst zeldzame bloemtegels 17e eeuw
Twee tegels met een uiterst zeldzaam kwadraatmotief waarin bloemen zijn geplaatst. Ik heb niet eerder dit soort tegels afgebeeld gezien in publicaties, op tegelbeurzen of in de antiekwereld. 1e helft 17e eeuw.
Op de linkertegel een afbeelding van een onbepaalde bloem omgeven door eikeltjes. Op de rechtertegel staat een (wilde) kievitsbloem geschilderd.
Anjerachtige 17e eeuw (fotoalbum)
Bloemen onbepaald dus (nog) niet op naam gebracht 17e eeuw (fotoalbum)
Bloemen onbepaald(2) 17e eeuw (fotoalbum)
Blauwe druifjes 17e eeuw
Bolderik 17e eeuw (fotoalbum)
Druif
Eikel 17e eeuw (fotoalbum)
Goudsbloem 17e eeuw
Kleipijp. Type: Dubbelconisch. Hielmerk: Goudsbloem. Gouda. 1670 - 1700. Pijpenmaker: Reijnier Jansz Blom
Vindplaats: Polder Reeuwijk-Reeuwijk Dorp
Granaatappel 17e eeuw
Hondstand 17e eeuw
Irisachtige 17e eeuw (fotoalbum)
Keizerskroon (fotoalbum)
Kievitsbloem (fotoalbum)
Klokjesachtige 17e eeuw
Rond 1900
Korenbloem 17e eeuw
Lelietje der dalen 17e eeuw
Lisdodde 17e eeuw
Margrietachtige 17e eeuw
Moerbei? 17e eeuw
Kan ook zijn dat hier een aardbei wordt bedoeld. 17e eeuw
Literatuur:
Bloemen op tegels in de Gouden Eeuw
door: Ella B. Schaap
bladz: 112
Fotoalbum: Narcis
Papaver 17e eeuw
Pioenroosachtig 17e eeuw
Ridderspoor 17e eeuw
Onbekende bloemvoorstellingen van Goudse tegels gemaakt bij de 17e eeuwse Plateel- en tegelfabriek De Swaen worden de laatste jaren in Gouda nog maar weinig ontdekt. Daarom is het leuk om weer eens bloemtegel aan te treffen met de voorstelling van een plantensoort die ik nog niet kende. Het gaat om een vroeg 17e eeuwse Goudse tegel waarvan de bloem goed is te herkennen ondanks dat het originele voorbeeld van de prent of de gravures, waarnaar de voorstelling geschilderd moet zijn, onbekend is gebleven. In dit geval kan het niet anders of het moet gaan om (wilde) ridderspoor.
17e eeuwse tegel in Gouda bij de SWAEN vervaardigd met de voorstelling van een bloem: (wilde) ridderspoor
Een kleurenplaat van wilde ridderspoor. Op de afbeelding is het een tot twee centimeter lange spoor aan de bloem
kenmerkend voor deze plantensoort.
Close up bloemen ridderspoor
Wilde ridderspoor (Consolida regalis, syn. Delphinium consolida L.) behoort tot de ranonkelfamilie (Ranunculaceae) en is een eenjarige plant. Ze groeien in een beetje voedselrijke, kalkhoudende, vochtige, zandige klei. Vroeger stond de plant nogal eens tussen wintergranen. Van nature hoort wilde ridderspoor thuis in West-Azië en Europa. In Nederland komt de wilde ridderspoor slechts voor in Zuid-Limburg. De soort wordt vaak verward met verwilderde riddersporen, maar is daarvan te onderscheiden door de kale kokervrucht.Wilde ridderspoor staat op de Nederlandse Rode lijst van planten. Maar we mogen aannemen dat de soort in de 17e eeuw nog algemener was dan nu het geval is. Heel specifiek aan de bloem is een 12 tot 25 mm lang spoor.De zaden van ridderspoor zijn behoorlijk giftig.