Toptegels in gradaties van Oranje en Blauw.
Deel 3
Tegels met een decor in Oranje & Blauw deel 3
Ook in dit laatste deel 3 in deze ludieke vorm is het nog steeds een feest om te kijken naar de fraaie schakeringen die de oude tegelschilders al wisten te bereiken met de kleuren oranje en blauw glazuur. In dit deel presenteren we U weer zo'n 225 exemplaren van de mooiste Nederlandse tegels. Tegels met het fraaie groen, helder geel, paars en later goud en rood, laten we hier even buiten beschouwing, want dat was ook nu weer de aan ons zelf opgelegde uitdaging. Dat neemt niet weg dat u ze hier soms wel kan tegenkomen als een groen takje of ondergrondje. Maar niet overheersend naast het hoofddecor in de vele gradaties van oranje en blauw die de boventoon blijven voeren. Verschillende grondstoffen en hun bereiding -en zeker de aanmaak door de schilders- zorgden voor die vele gradaties in het kleurresultaat. Ook het stoken speelde een grote rol en nog meerdere factoren. Soms voegde men een andere kleur toe om een dekkend resultaat te verkrijgen, een puntje wit door het geel of paars door het blauw. Tegels maken is een vak, gedragen, gekoesterd en gegeven door:
Kennis, Kijken, Kleur & Keuren…
Het resultaat liegt er niet om, het nodigt ons ook hier weer uit nog creatiever naar de tegeldecoraties te kijken. Het werken met het bescheiden kleurenpallet van de glazuurmakers op de Hollandse antieke tegels doet als aantrekkelijk en sfeervol resultaat niet onder voor de vele mogelijkheden met verf in de schilderkunst op hout of linnen. Het is bijvoorbeeld altijd grappig te zien hoe de schilders soms met waterig blauw spelend met de witte ondergrond probeerden een grijze olifantshuidskleur op de tegel te benaderen. Of hoe oranje glazuur met een mespuntje blauw toegevoegd nog beter de kleur donkerbruin van een beer moest benaderen. Lukte dat niet wegens tijdsgebrek in het snelle productieproces, dan werd zonder scrupules de olifant of beer neer gepenseeld in helder oranje gevat in een blauwe omkadering.
Een feest om naar te kijken. Helemaal los gingen de schilders in hun kleurgebruik bij de onderwerpen van vogels en bloemen. Zo zien we naast een bijna geslaagde poging van een ooievaar met hetzelfde gemak ook een ludieke verschijning met paarse en gele vleugels. Een groene tulp ben ik ook al aan gewend en hij doet het goed. Wij hebben het ons ook nu niet gemakkelijk gemaakt en moeten dan ook weer kleur bekennen in deze zomerse uitvoering in de grote hoeveelheid van neer gepenseelde gradaties van Oranje en Blauw. We zien veel tegels die anders niet zo snel aan de beurt komen maar hebben er ook nog veel laten liggen. Wel weer graag gedaan!
Wederom nodigen Freek Mayenburg en Frits Lobel u uit om onze gezamenlijke reis in de gradaties Oranje & Blauw op antieke tegels te vervolgen in dit laatste deel 3.
Blok van vier schepen met gekleurde vlaggen.
17e eeuw.
Cirkeltegel met een zeewezen als met drietand. Omstreeks 1600.
Zes stuks tegels met Romeinse krijgers. 17e eeuw
Tegels met Mohammedaanse krijgsmannen. 17e eeuw