Pauwen op antieke tegels

 

 

 

De pauw is een vogelsoort die op antieke tegels regelmatig staat afgebeeld. Ze vallen binnen de familie van de fazantachtigen. Vooral op polychrome 17e eeuwse tegels zijn pauwen te bewonderen, de mannelijke exemplaren spraken daarbij blijkbaar duidelijk meer aan door hun grote prachtige gekleurde sierveren. De vrouwtjes zijn wat minder fraai gekleurd dan de mannetjes. De pauw is waarschijnlijk de oudst bekende siervogel, een Koninklijke soort, die veel werd gehouden door belangrijke personen op kastelen en landgoederen. Wilde pauwen leven in de oerwouden van Azië.
 

Bijzondere voorstelling van een vrouw met een pauw achter haar rug. Is wellicht een symbolische betekenis. 17e eeuw.


Pronkende pauwmannen


 

 

Tegel met pauw. Geschilderd naar gravure van Adriaen Collaert.
Omstreeks 1625

                                          Gravure van Adriaen Collaert. Omstreeks 1600.


Fotoboek pauwen, 17e eeuw


Fotoalbum: pauwen, 17e eeuw, Gouda de SWAEN


Tegel met een pauw waarvan de voorstelling met blauw en mangaan is opgezet. 17e eeuw. Deze tegel is aangetroffen in Gouda in het Vroessenhuis aan de Spieringstraat in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Hier zijn bij een grote verbouwing zeer grote aantallen tegels aangetroffen waarvan de oorsprong vrijwel zeker bij de De SWAEN ligt. Aannemelijk is dat ook deze tegel daar is vervaardigd. Er zijn uit dat pand ook polychrome exemplaren bekend van de kleine vogeltjes.


Fotoboek pauwen, 17e t/m 20e eeuw (1)


Fotoboek pauwen, 17e t/m 20e eeuw (2)


Tegels met voorstellingen van pauwachtige vogels. Westraven Utrecht. Omstreeks 1880/1890.
Dit type tegel is ook in kleur uitgevoerd.


Pauwen afgebeeld op een dubbele pilaster ook weer bestaande uit twee rijen tegels met diverse vogelsoorten zoals kievit, haan en roofvogel. De tegels zaten in situatie in een boerderij in Lopik en zijn verwijderd omdat de nieuwe eigenaar niets met tegels had. De boerderij dateert van 1846.