Beroepen: Soldaten op antieke tegels
Ridders, Ruiters & Rapalje
Ook deze keer hebben we weer een flink aantal tegels opgetrommeld die passen binnen het thema soldaten op antieke tegels. Zoals piekeniers, soldaten met musket al dan niet schietend, soldaten getooid met zwaard, trommels, vaandels, vlaggen enz. enz. Sommige tegels waarop een persoon met geweer is te zien doen door de kleding twijfelen of het wel om echte soldaten gaat. Wellicht passen deze tegels beter in het thema jacht.
Als “Tegelvriend” is mij gevraagd iets over soldaten op tegels te schrijven en dat bevel opvolgend trek ik voor u deze keer -ook nu weer licht spiritueel getint- ten strijde. In de vroegste voor-Bijbelse tijdperken, Lemuria en Atlantis, was oorlog in de ons bekende vorm totaal onbekend. Pas in de veel latere tijd aan het begin van het Bijbelverhaal over Kaïn en Abel, zijn er daarna steeds opeenvolgende oorlogen geweest, zoals u weet. Overigens heeft de strijd tussen de twee personen Kaïn en Abel, nooit echt zo plaatsgevonden als het ons in de helaas verschreven Bijbel is overgedragen en dus ook zo op meerdere Bijbeltegels staat afgebeeld. De strijd tussen Kaïn en Abel stond in werkelijkheid symbool voor het voeren van een grote oorlog tussen twee volkeren.
Tegel met een ridder te paard.
Ca. 1600
Groot formaat gekleurde tegels.
Met dubbele, of soms drie krijgslieden in een cirkel met kwartrozet in spaartechniek. 17,3 -5 x 17,3 -5 x 1,3 -6 cm. Rond 1590-1620. We treffen hier een prachtig overzicht aan van de militaire kleding, de wapenrusting en de handelingen van de soldaten en het hanteren van hun oorlogsmateriaal rond de roerige jaren 1600 aan.
Later rond 1900 heeft men eenzelfde serie uitgebracht als replica's.
Soldaten op antieke tegels: polychroom Eind 16e/17e eeuw
Soldaten op antieke tegels: 17e eeuw(1)
Soldaten op antieke tegels: 17e eeuw(2)
Door Wilhelm Joliet is een nieuw rapport over soldaten op tegels gepubliceerd
WISSELWERKING VAN SPONSEN EN DECORS
HARLINGEN – ROTTERDAM